website

Vilken sovsäck passar dig?

Vilken sovsäck passar dig?

Rätt sovsäck är bland det viktigaste du kan välja för att sova bra. En sovsäck ger ingen värme i sig själv utan det är din egen kropp som värmer upp luften i sovsäcken. Det är därför viktigt att inte bara välja en sovsäck med tillräcklig isolering utan även en sovsäck som har rätt storlek.

Temperaturgradering

En sovsäck bör ha en utskriven temperaturgradering för att du ska kunna använda den utomhus. De flesta tillverkare har idag anslutit sig till den Europeiska normen EN 13537 för hur temperatur ska anges. Sovsäckar för temperaturer under -25 °C testas normalt inte. Temperaturgränserna är satta utifrån att personen sover i underställ på ett liggunderlag i ett tält.

Komforttemperatur (Comfort): Den lägsta temperatur en kvinna beräknas kunna sova bekvämt i vanlig sovställning.

Temperaturgräns (Limit): Den temperatur en man beräknas kunna sova i en hopkrupen position i 8 timmar.

Extremtemperatur (Extreme): Den lägsta temperaturen en kvinna beräknas kunna överleva i under 6 timmar med hjälp av sovsäcken.
 


Det är vanligt att dela in sovsäckar utifrån säsong.
  • Sommarsovsäckar brukar ha en komforttemperatur mellan +5 till +15. Fungerar under de varmaste delarna av en svensk sommar, inomhus och i varmare länder.
  • Sovsäckar vår-höst är allsidiga sovsäckar med komforttemperatur från -5 till +5 grader som fungerar under de flesta dagar under vår, sommar och höst.
  • Vintersovsäcken bör klara ner till -15 grader och ha en värmekrage som du kan dra åt så värme inte smiter ut. 

Fundera på om du lätt fryser och behöver en varmare säck. Tänk också på att gradantalen kan krypa ner ganska lågt på natten, även på sommaren. Det är betydligt oftare vi hör att de som sovit ute valt en för sval sovsäck än en för varm. Om du sover i tält kan du öppna sovsäcken om du blir för varm. Om du sover i vindskydd eller under tarp är det viktigt att hålla sovsäcken stängd på grund av mygg och andra insekter och då kan det vara extra viktigt att pricka rätt temperaturgradering.

 


   

SYNTETSOVSÄCKAR

SOVSÄCKSTILLBEHÖR